Den 19 april anordnade Energi- och Transportkommittén inom Svenska Mekanisters Riksförening ett kvällsseminarium på temat ”Det nya energilandskapet”, en fortsättning och fördjupning på heldagsseminariet i Mariefred i november 2022.
Fredrik Lundström, Energimyndigheten, inledde med en översikt av den forskning och innovation för framtidens elsystem som myndigheten stödjer. Det handlar bl a om smarta elnät, framtidens elmarknad, energilagring, resurseffektiv användning och fossilfri elproduktion. En notering var att svensk solel ökar med runt 50% per år.
Erik Ek, Svenska Kraftnät, presenterade tekniker för att få ut mer ur elnätet. Tre exempel är att höja driftsströmmen i viss utrustning, att byta till högtemperaturledningar i befintliga ledningsgator, och att öka överföringskapaciteten via energilager. Utmaningar i överföring och kraftbalans inför kommande vinter behandlades också.
Fredrik Dehlin, KTH, berättade om modern kärnkraftsteknik i form av små modulära reaktorer (SMR). Definitionsmässigt ger en SMR som mest 300 MW el. Ett halvdussin olika koncept finns för SMR och prövas i en stor mängd projekt i världen. I Sverige pågår forskning och utveckling inom SMR i bl a projektet SUNRISE, där målet är att designa en blykyld forskningsreaktor som kan tas i drift 2030.
Vincent Wretling, Vattenfall, avslutade seminariet med att berätta om svensk vindkraft och dess möjligheter och begränsningar. Vindkraften har ökat kraftigt under 2000-talet och utgör idag nästan 20% av elproduktionen i Sverige. Men anläggning och drift av vindkraftverk kräver många hänsyn, se figur nedan.
Ett nytt kvällsseminarium på temat ”Det nya energilandskapet” hålls den 17 oktober, se inbjudan i mail-utskick och på hemsidan.